Oversigtsbillede af højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede af højen set fra SV
.
Oversigtsbillede af højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330419
Sted- og lokalitetsnummer
190505-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,6 x ca. 18 m. Sænkning i sydvestside. Ca. 3 m vid indgrav- ning fra vest. Vestfod overpløjet. Lyngklædt med egepur i ager.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1,60 m h., Diam. ca. 18 m. I S.V. et mindre, lavt Hul i Siden, ser fremdeles ud til at være svagt afgravet i S.Ø., men synes ellers velbevaret. Bevokset med Lyng og Egepurrer i Hede. Maalene kunde ikke tages ganske nøjagtigt paa Grund af Buskene.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.60 x ca. 18 m. Sænkning i sv-side. Ca. 3 m vid indgravning fra v. V-fod overpløjet. Lyngklædt med egepur i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links