set fra N
.
set fra Ø
.
set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25085
Sted- og lokalitetsnummer
180304-97
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/3 1932, Geodætisk Institut (1 m omk. stenen). Høj 1 x 23 m. Velbevaret. Lyngklædt i hede. G.I.-pæl i siden.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. GI-sten fjernet. Afmærkning til flyvefoto. I nordlig højside. Ujævn affladet top. Østlig højfod i brink. Alt tilgroet. Dyregrave i sydsiden. Bevokset med lyng, lidt græs og fyrkrat. Opad hegn i ager. JBA: J.nr. I København. Må ikke sløjfes/afmeldes. Bevoksning: 1991: Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLav og udflydende af form. ! meter høj og ca 30 m i diamter. græsklædt og beliggende midt i levend eheg der går henover den vestlige del.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links