sf Ø
.
sf NV
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250929
Sted- og lokalitetsnummer
180304-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen tinglyst med flg. fredningstekst ******************************* Høj, 1,5 m høj, 8 m bred og 11 m høj. Sænkning i toppen og forgravede højsider. Den vestlige tredjedel i toppen er afgravet og den nordøstlige højfod er afskåret af en vej. I ager ved landevej.

Undersøgelseshistorie

1895
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, sænkning i top, forgravede sider, vestlige trediedel afgravet: alt tilgroet, NØ-foden mod vejen er afskåret i en ca. 0,5 m. høj brink, ca. 1 m. fra asfaltkant, her ligger frisk opkast af jord og sand fra vejrydning på højfod, højfod bør retableres, bevokset med græs, lidt lyng, løvkrat og et grantræ, ved vejkant i ager. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLav flad høj 1,2 x 14 meter ca. Græsklædt
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links