sf N
.
sf V
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25091
Sted- og lokalitetsnummer
180304-154
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Hushøj", 1,5 x 14 m. Toppen affladet og flere ret store huller i top og sider. Lyngklædt, i skel. Over Julianehede, matr.nr. 4c: "Hushøj", i skel til matr.nr. 8h af Engesvang. Hammerum herred, Bording sogn, Rønkilde, matr.nr. 1k: "Hus- høj", i skel til Hids herred, Engesvang sogn, Engesvang, matr.nr. 8h.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHöj. 1.6 M. höj, 14 M. i Tværmaal. I Toppen Nedgravning 4.0 M. i Tværmaal, 0.8 M. dyb. Omkring Toppen 7 store Kartoffelkuler. Lyng- og græsgroet i Hede. Heri fundet flere Stenøkser. "Hushöj". (Overført fra 180304, sbnr. 81) Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
1895
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Hushøj". Større sænkning i top. Meterstore huller i alle sider. Alt tilgroet. Afskrabning i SV-fod. Større markstensdynge ligger opad højens vestside. Bevokset med græs, løvkrat og løvtræer. I lille beplantning i ager. Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumStor høj, tæt bevokset i lille strimmel skov. Omkring 7 flade omfangsrige huller i top og sider (karttoffelkuler?)
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links