Motorvejsskilt med afkørsel mod Pårup
.
set fra V, motorvejsskilt skimtes i baggrunden
.
landmålerstok skimtes midt i billedet, angiver højens midte set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250919
Sted- og lokalitetsnummer
180304-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 23/4 1951 på matr.nr. 3b af Pårup. Høj, ca. 0,5 x 11 m. Vejspor over top, ellers velbevaret. Lyngklædt i ager- skel. Hids herred, Engesvang sogn, Pårup, matr.nr. 3b: Høj i skel til matr.nr. 2a, 2b af Christianshede, Bording sogn, Hammerum herred.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Uspecificeret museal aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. ujævn top med et lille skår i (rest af vejspor evt.). Bevokset med græs og et gammel granhegn over N-siden. I ager for enden af granskov. Bevoksning: 1991: Græs og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museumlav høj, omkring 1 meter . 18 meter i diameter. Fuldstændig tilgroet i hjørne af mindre, trekantet "hegn" mellem marker.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLille, lav høj i levende hegn mellem mark og motorvej, meget undseelig og meget tilgroet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links