højen set fra vest
.
Højen set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380619
Sted- og lokalitetsnummer
210104-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Højrup, art.nr. 29, k.bl. 7, parc. 339/2 (V-26). Høj, 2,60 m høj, 26 m i diameter. N for toppen en nu tilgroet sænkning, ca. 5 m vid og indtil 0,8 m dyb. Toppen er flad. N- og Ø-siderne stejle som følge af for nærgående pløjning. (Foden overalt pløjet for nær). Lynggroet i ager. Pålagt ejeren ikke at pløje for nær.

Undersøgelseshistorie

1925
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.60 M. høj, Diam 23 M. Nord for Toppen en større græsgroet Sænkning, gravet af tyske Soldater under Verdenskrigen, der var mange Sten. Toppen er flad, Foden i Øst og Vest overpløjet. Lynggroet i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,60 m høj, 26 m i diameter. N. for toppen en nu tilgroet sænkning, ca. 5 m vid og indtil 0,8 m dyb. [[Påtalt på st.]] Toppen er flad. N.- og Ø-siderne stejle som følge af for nærgående pløjning. (Foden overalt pløjet for nær). Lynggroet i ager. (Pålagt ejeren ikke at pløje for nær).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links