Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380616
Sted- og lokalitetsnummer
210104-31
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Højrup, art.nr. 63, k.bl. 8, parc. 57/26 (I-24). Højrest, 2,75 m høj, diameter ca. 17 m. Mod S og Ø stejlt afgravet, mod N er siden afgravet ved anlæg af en sti fra fod til top. Den nuværende højrest omfatter kun ca. den nordlige halvdel af den oprindelige gravhøj. Beplantet med græs, buske og træer i have.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest: et 13 x 10 M. stort Parti staar i Højde c 2.50 M. som Udsigtshøj i Hjørnet af en Have. Beplantet og udstyret med Gange og Flagstang. [sb.] 31-32 hører begge til den tidligere Smedje, paa hvis Grund Bronzedolken B 177 er fundet i en Høj i et "Kammer" sat af 3 store Sten med en Overligger. I Højens Udkant stod Urner med brændte Ben og Aske. Snarest er det vel den sløjfede Høj [sb.] 32.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 2,75 m høj, diameter ca. 17 m. Mod S og Ø stejlt afgravet, mod N er siden afgravet ved anlæg af en sti fra fod til top. Den nuværende højrest omfatter kun ca. den nordlige halvdel af den oprindelige høj. Beplantet med græs, buske og træer i have.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger delvist i privat have - bevokset med store træer.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links