7888 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30246
Sted- og lokalitetsnummer
030705-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 22 m. Nyplantede graner.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 1/2 x 22 m. Nyplantede Graner.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Højen måler 2,5x22x22 m og ser jævnt rundet og hvælvet ud, brombærbuskads vanskeliggør dog nærmere iagttagelse. Højen er bevokset med ældre fyrretræer, nogle er fældede, og der vokser en del buskads på højen. Der fører en skovvej ca 5 m V for højen, og der er ca 400 m til offentlig vej. Tilsyneladende i et ret jævnt terræn. Kunne ved pleje blive ***. . Talte med fruen, som fortalte, at de var ved at rydde lidt ved højen. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, tilsyneladende velbevaret gravhøj i skov. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links