Faktaboks

Kommune
Hjørring Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
051530
Sted- og lokalitetsnummer
100307-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, ca. 1,75 x 20 m, stærkt forgravet. Tinglysning af C-høj 1993: ************************** Høj, 1,8 x 20 m. Stor sænkning i SV med smal udføring til højfod. I skov.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj, som måler 2 x 15 x 11 m. Den vestlige del bortgravet. Stærkt afgravet mod nord. I østlige højfod sås et rundt hul og i sydsiden uregelmæssige hulninger. Rævegrav i toppen. *** Nyberejsningstekst *** Nyberejsning den 15.10.1992. Høj, C-høj. Stor sænkning i SV med smal udføring til højfod. Største højde mod NØ (p.g.a. opkastet højfyld fra sænkningen?) lyngbevokset. Højen ligger i helt nylig tilpantet område (gran) men der er ikke plantet på højen. Et gammelt skovdige strækker sig i N-sydlige retning lidt N for højen. Mb. noget forkert. Højen ligger noget vestligere, lige ud for et levende hegn N for landevejen. Bevoksning: 1992: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Beliggende i lysning i tæt nåletræsplantage,

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links