Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25146
Sted- og lokalitetsnummer
150413-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Viby og Terp byer. Høj, 1,25 x 16 m; toppen fladt afgravet; overfladisk gravning i vest. Mange sten ses.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBænk - affaldskur fjernet, men på en måde så den løse jord ikke er glattet ud og stampet til. Der er muligvis fyldt jord på stien mod SØ eller også har den aldrig været slidt hul. Stien mod V er derimod ikke fyldt op og der er ikke sået græs - heller ikke på højens bare top. Kølevogne, jernbanevogne og træskuret er ikke fjernet. De står på en mark umiddelbart N for skoven og hører muligvis under en anden ejer? Der er intet gjort for at omlægge sti-nettet og det fremgår at der rides på højen. Brev sendt til FFF i dec. 1981 i følge Jørgen Poulsen, Skovridergården- CHB 11031988: Situationen uændret, stinet synes ikke at slides meget. Hvis der skal bevares nogen form for udsigt eller indtryk af højen bør der ryddes op i opvæksten. Kølevogn etc. tilhører utvivelsom lille husmandsted i nårheden. (Pleje i form af visuelt frilæggelse bør tilstræbes. ** Seværdighedsforklaring ** Flot udsigt over Brabrandsø. Ligger nær sti syd om Brabrandsø. Bevoksning: 1981: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog ikke ret mange sten synlige ligesom den gamle overfladiske gravning mod vest ikke er synlig mere. Højen er tæt bevokset med yngre løvtræer på siderne, mens toppen er bar. Beliggende i skov tæt ved skovsti.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med løvtræer. Sparsomt græsdække. Beliggende tæt ved skovsti.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links