Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2109176
Sted- og lokalitetsnummer
130803-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 15 m. Noget udflydende højfod, på top af naturlig bakke. Græsklædt på kirkegård. Bemærk, at korset på toppen af højen ikke er omfattet af fredningen og at højens fredningsmæssige status ikke skal kunne hindre en evt. fornyelse med et tilsvarende kors.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj besigtiget med henblik på fredning.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2016
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderMeddelelse fra Viborg Museum 6/7-2016: Vores nyere tids inspektør, Peter Iversen, arbejder pt. med at skrive Hald Eges historie til byjubilæet 100 år i 2017. Han er faldet over en tekst fra fhv. sognepræst ved kirken Ole Bak (1981-2006), som skriver, at ”Gravhøjen, kaldet Nissehøjen, var oprindeligt ødelagt af gravrøveri og pløjning, men blev gendannet i forbindelse med anlægningen af kirkegården”. Hald Ege Kirke og Kirkegård blev opført 1965-67 (med senere tilføjelser), og det med kirkegården og kirketårnet som første fase i 1965. Peter Iversen har fundet to billede af højen, som efter sigende stammer fra 1965-1967. Det ene viser en noget ødelagt høj, som kunne minde om det som er beskrevet i 1886, mens den anden viser den ”genskabte” gravhøj med den nybyggede kirke i baggrunden. Billederne er som sagt desværre ikke præcist dateret. Billederne (dias) stammer fra det nu nedlagte Nordisk Kirkeprojekt fra Museet Holmen i Løgumkloster. Projektet døde i 1997, og vi har efterfølgende fået de dias der knyttede sig til byggeriet af Hald Ege Kirke 1965-67. Så tyder det altså på, at den fredede gravhøj på kirkegården nok i kernen rummer rester at den oprindelige gravhøj, men også, at dens ydre form er resultatet af en jordopbygning i miden af 1960’erne.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links