Oversigt set fra S
.
Fredningssten på top mod N, set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
131081
Sted- og lokalitetsnummer
120501-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/8 1897. Gdr. Jens Christensen. Diplom Afmærkn.: MS. 1901, kapt. Søegaard Høj, en af "Hammelhøje", 2,4 x 15-16 m. Hul sydøstligt i top, diam. 1 m, 0,65 m dybt; herfra en smal, 2 m lang fure mod syd. Lyngklædt, med enkelte enebærbuske, ved agre. Mærkesten nord for top.

Undersøgelseshistorie

1899
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i bevokset parcel i ager. Højen ligger tæt ved tre andre høje og er syynlig fra vej.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links