Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Morsø Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
150573
Sted- og lokalitetsnummer
110502-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 14/11 1924, gdr. Peder Kr. Nørgaard Afmærkn.: MS 1926, G. Hatt. "Harrehøj", ca. 3,5 x 38 m. Toppen afgravet, siderne mod øst og vest står stejle. Sti fra vest til top. Delvis træ- bevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1921
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1924
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: 3,5 x 38,0 x 35,0 m. Beskadigelser: Toppen afgravet, så der er fremkommet en stor, nogenlunde jævn flade. N- og S-siden skråner let, Ø- og V-siden stejle. Sti, som er blevet brugt af fodgængere og knallertkørere, fører fra V op til toppen. M.S. fjernet for ca. 15 år siden. Lavt hegn er i 1979 opsat neden for stien, så knallertkørsel forhindres. ** Seværdighedsforklaring ** Anlægget, som er synligt på stor afstand, giver vidt udsyn over et lavtliggende område, der i ældre stenalder, hvor vandstanden var (relativt) højere, næsten delte Mors i to. Desuden udsigt til Nykøbing og Sallingsund. Højen blev tidligere anvendt som tingsted og evt. som galgebakke. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Stor høj på uopdyrket bakkedrag i ager. Omgivet af lavt krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links