Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
280825
Sted- og lokalitetsnummer
170813-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højen er fjernet ************* Ejerlav: Hastrupgård = Kokborg by. Høj, oprindelig 1,8 x 23 m. Den vestlige del helt afgravet, den østlige stærkt forgravet. Træbevokset i ager. Centralgrav muligt urørt. C-højen afmeldt 2005, da den for længst er sløjfet.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, flad høj. 1.8 M. høj, 23 M. i Tværmaal. Den vestlige Side, indtil et Markskeldige tæt vest for Toppen i N-S., afgravet til Bund. Her græsgrot i Ager. Resten lynggrot i Hedeplet. Ved Højfoden mod SØ. et større Brud. Ved skriftligt Løfte henlagt til Udgravning i 10 Aar.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, oprindelig 1,8 x 23 m. Den vestlige del helt afgravet, den østlige stærkt forgravet. Træbevokset i ager. (Centralgrav mulig urørt)
2005
Aflysning - KUAS, Fortidsminder
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links