Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211769
Sted- og lokalitetsnummer
140115-153
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Langagtig højning, i følge gammel beskrivelse 62 m i N-S, 4,9 m høj, 48 m i Ø-V ; heraf er dog kun den kunstige overdel 22 m i diameter, 3,5 m høj; i nordfoden et skur, i sydfoden et mindre hul; 1 større sten på top og derom 3 koncentriske kredse af mindre sten: 8 m i diameter af 30 sten, 6 m i dia- meter af 16 sten, men der af den største kreds, 17 m i diameter, kun er be- varet 20 sten; talrige andre sten på overfladen; trægroet, i ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2010
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumMod N/NØ et gammelt betonfundament - formentlig rester af det tidligere omtalte skur. Tæt bevokset med træer. Kun sparsomt græsdække.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links