Oversigtsbillede - højen set fra øst
.
Oversigtsbillede - højen set fra sydvest
.
Oversigtsbillede - højen set fra nordvest
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30041
Sted- og lokalitetsnummer
190806-42
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 22 m. Stærkt forgravet vist på grund af ræve. En flad afsats det meste af højen rundt nær top. Bevokset med græs og røn i plantage.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. Beplantet.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, c 1.50 M. høj, Diam c 15 M. Ganske forgravet, kun c 6 M ved Midten, staar i den angivne Højde, omgivet af stejl Brink paa c 60 Cms Højde, i Midtpunktet en større Sænkning efter en Udgravning, der er ført ind fra Nord. Desuden ses et Par mindre, men dybe Huller.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 22 m. Stærkt forgravet vist på gr. Af ræve. En flad afsats det meste af højen rundt nær top. Bevokset med græs og røn i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Hul i top, affladning af top, randbeskadigelser, ujævnheder i overfladen, dyreaktivitet. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Plantage. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links