Oversigtsbillede - højen set fra syd
.
Oversigtsbillede - højen set fra vest
.
5202 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30042
Sted- og lokalitetsnummer
190806-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 24 m. Nordfoden afgravet. Overpløjet 4 m op ad sydsiden. Et par små, tilgroede huller i top. Græsgroet i udkant af ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 66' i Tv. 5' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Vel c 2.50 M. høj, Diam 24 M. Kun 6-7 M. ved Toppen er fri, det øvrige er beplantet i Plantage. Højfoden ses som en Bue i det sydlige Planteskel.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,2 x 24 m. N-foden afgravet. Overpløjet 4 m op ad S-siden. Et par små tilgroede huller i top. Græsgroet i udkant af ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Beskadigelser: Randbeskadigelser, affladning af top, ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Plantage, dyrket (ager). Foto: S/H, film 02, opt. 5, fra V.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links