sf V
.
sf N
.
sf NØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260440
Sted- og lokalitetsnummer
180106-148
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

C-højen tinglyst med følgende fredningstekst: *********************************** Høj, 2,2 x 12 m. Den sydøstlige del bortgravet. I toppen et 0,5 x 2 m stort hul I have. Tidligere fredningsbeskrivelse: Høj, 2,20 x 15 m. Hele den sydøstlige halvdel bortgravet, står i nøgen brink. I top et 2 m bredt dybt hul, nu om- trent opfyldt med dåser o.a. affald; afgravet men tilgroet i østfod; for nær pløjet i N. Ellers lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, tilgroet ar efter bortgravet SØ-lig del, 2 m. bredt 1/2 m. dybt hul i top, tilgroet med løvtræer og en gran, enkelte stykker ældre jernskrammel tilbage, opad gmlt. løvhegn i Ø, markvej tangerer højfod i V (gl.), bevokset med lyng i urørt del, ellers græs, i blandkrat/skov, i kant af gårdareal, vognlade, meget forfalden, 6 m. S for høj, mellem lade og beskåren høj en vejstump, dieselpumpe 11 m. SV for højfod (ikke nyopsat). Bevoksning: 1990: Græs, Lyng og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links