set fra SV
.
set fra S
.
set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260438
Sted- og lokalitetsnummer
180106-146
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,30 x 13 m; flad, tilgroet sænkning i top, hvori en del skrammel, foden for nærpløjet hele vejen rundt. Velbevaret. Lynggroet i ager. NM.I.: ..., foden for nærpløjet hele vejen rundt, men nu pløjes der ikke ind til den mere, så den vil gro til.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGravhøj, tilgroet sænkning i top, græsgroet, læhegn (løv) plantet ca. 5 m. fra N-fod mod nord og 2 m. fra højfod langs med østfod (gran, 8-10 år), bevokset med lyng, græs i top, småbuske og graner, graner på N- og Ø-lige højside ca. 7-15 år gl. (aftalt med ejer at de fældes til jul 90 - 1.1.91 væk), bygninger som på 4 cm.-kort, i "have", i kant af ager. Bevoksning: 1990: Lyng og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumLyngklædt, flot høj i privat have.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links