Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37165
Sted- og lokalitetsnummer
080810-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille rundhøj i Sønder Nærhå Hestehave, beklædt med unge løv- træer. 12 x 1 m. Overfladiske gravninger i vestsiden.

Undersøgelseshistorie

1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFriske kørespor tværs over højen, der ikke synes at have ændret eller skadet den. Højen på vej til at blive ryddet. En del granris spredt over højen fra en nylig fældning. Der bør tales med ejeren om reglerne vedrørende nyplantning omkring fortidsminder og om at få hele højen ryddet. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret lille høj, der ligger 50 m. fra offentlig vej. Bevoksning: 1984: Nålekrat/-træer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links