Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
281142
Sted- og lokalitetsnummer
160304-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1907, Sv. Muller. Høj, 4 x 17 m. N-siden stærkt afgravet omtrent til midten; i siden mod S lille hul; mod Ø små randsten. Græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Guldbjerg Høje". Som tidligere beskrevet. Afgravningen gør, at højen nærmest har en trekantet form. Alt tilgroet. Bevokset med græs i ager. Fredningsdeklaration: 2700 m2 i græs omkring højene (jfr. deklaration d. 18/12 1966 Brædstrup) overholdes ikke. ** Seværdighedsforklaring ** 2 m zonen overholdes kun delvis. Sag pågår amtet. ** Seværdighedsforklaring ** Er skiltet. Er plejet. Bevoksning: 1996: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBevokset med græs og mange hyld mod øst.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links