set fra Ø
.
set fra S
.
set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260446
Sted- og lokalitetsnummer
180110-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 1/7 1920, gdr. Laurids Olsen, Lars Gammeljord, Hedevang og Knud Knudsen, Rækkergård. Diplom til alle 3 lodsejere. Høj, "Højestehøj", meget smuk, 4,25 x 30 m, ubetydelige gravninger i den græsklædte overflade.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1920
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Højestehøj" (Hostedhøj på 4 cm.-kort), stor høj med græsgroet ujævn afgravning i top (ca. 4,5 x 3 m. og op til 0,5 m. dyb), hvorfra der udgår 3 stier, en ned til vejen i NV, en ned til vejen i NNØ og en ned til vejen i øst, flade afgravninger i alle sider, græs og kratgroede, bevokset med blåbærris, græs, gederams og rønnebærbuske, ved vejkryds i ager, læskur, 1 m. fra asfaltkant, træbygget med fladt tag (3 x 1,5 m.) og råmonterede cykelstativer opført ca. 22 m. SØ for højfod, en flad træbevokset C-høj ? (tilføjelse af MB: ikke C-høj - tinglyses ikke) ligger mellem skur og 2604:46 (på MB), skuret er nyopført på cementsokkel i grus, endnu ikke græsgroet, gråmalet officielt udseende, ved busstoppested, ikke skæmmende, vejskilte (metalrør med blå skilte, over mandshøje) placeret 1 m. fra højfod i NØ og 15 m. fra højfod på den anden side af vejskellet i NØ. ** Seværdighedsforklaring ** Markant i vejkryds, ved busstoppested, men bør plejes hvis den skal markedsføres. Bevoksning: 1990: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links