Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
2603186
Sted- og lokalitetsnummer
180110-61
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1913 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumMindesten for Søren Kirkegårds slægts hjem. Står nordvest for Sædding kirke. Stenen er ca. 2 m høj x 40 cm bred. På den står "her laa søren kierkegaards slægts-hjem." Sten står på et to trin høj fundament beklædt med håndstore natursten. Kanterne på trinene består af aflange tilhuggede sten. På øst, syd og vestlige side er plantet en ca. ½ m høj hæk. I sammenhæng hermed står fem tilhuggede stenblokke, der sammenholdes af en jernkæde. Det hele er meget velholdt. Stenen står der, hvor Søren Kierkegaards farfar og farmor boede. Farfaren fæstede en gård, der lå lige ved Sædding kirke og derfra stammer efternavnet Kierkegård. Søren Kierkegårds far, Michael Peder Kirkegaard rejste fra Sædding til København, hvor han blev hosekræmmer.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links