Foto, oversigt
.
Oversigt - set fra vest.
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
171378
Sted- og lokalitetsnummer
140706-147
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. De vestlige 6-7 m af højen bevaret, men toppen sikkert bortgravet, nu kun ca. 1 m høj. En stor sten i udkanten mod nord. Bevokset med lyng og gran, i plantage. NMI: Umiddelbart øst for 1713-77, sb. 147. Fredn.værdig på sin plads.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest (umiddelbart øst for sb. 147). De vestlige 6-7 m af højen bevaret, men toppen sikkert bortgravet, nu kun ca. 1 m høj. En stor sten i udkanten mod nord. Bevokset med lyng og gran, i plantage. (Fredn.værdig på sin plads). Tingl 7/5 49Højrest 1 x 6-7 m. Ligger umiddelbart øst for sb. 147. Toppen bortgravet. En stor Sten i Udkanten mod Nord. [[Fredet]] Bevoksning: 1990: Løvkrat
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest, som beskrevet - vistnok (stærkt tildrænget med store mængder granskes, og overgroet totalt af hind- og brombær). Et overmåde beskedent fortidsminde: som C-høj ville den utvivlsomt være blevet afmeldt! Bevoksning: 1990: Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links