4870, oversigt set fra Ø
.
4869, oversigt set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240356
Sted- og lokalitetsnummer
180405-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 11 m. Fyrreplantet i plantage. I S-siden gammel rævegrav. Højens omrids er ret udflydende og overfladen ujævn. Iøvrigt synes den uskadt.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I S-siden gamle og nye rævegrave. I NØ-foden et spor langs den lille plantage, i hvis udkant højen ligger. Ellers pæn. Den NØ-lige trediedel er nu ryddet for træer, resten burde også. For lidt lys (tåget) til foto. Amtsfr.kt. havde oplysninger om en udrangeret bus i området og ved fornyet besigtigelse i klart vejr den 27.11.86 kunne det ganske rigtigt konstateres, at en sådan var placeret små 50 m. NØ for højen i tilgroet (fyr) hedeområde. Check ejer, kontakt ham om fjernelse. (Hvis den skal fjernes, skal bilvraget ved 2403:57 også). Amtsfr.kt. plejer området vinter 86/87 og prøver at få fjernet bussen. Hvis det ikke lykkes, må vi ind igen og kræve den fjernet, men amtet prøver altså først. Indtil videre gør vi intet. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1986: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links