set fra Ø
.
set fra V
.
set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240357
Sted- og lokalitetsnummer
180405-65
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj beliggende tæt op mod skellet til Brejning sogn, 1,6 x 16 m. Lyngklædt mellem agre. I toppen nedgravning (1,8 m i diam., 0,45 m dyb) hvori rævegrav. NV-fod lettere beskåret af vej. Bortset fra ujævnheder hist og her er højen iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,6 x 15,0 x 15,0 m., lidt flad top, smukt rundet form. Ved vej. N for højen lidt gamle halmballer o. lign. fra roekule. Bilvrag et halvt hundrede m. N for. Må være rest, der er ingen nedgravninger i top. I trekant mellem vej og agre, tidl. hede, nu græs og krat. Amtsfr.kt. plejer i området i vinter 86/87 og vil prøve at få bl.a. bilvraget væk. Hvis det ikke lykkes ad frivillighedens vej, kommer vi ind i sagen og kræver det fjernet, men først venter vi bare. Bevoksning: 1986: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links