Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra nordvest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1304117
Sted- og lokalitetsnummer
110111-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/5 1889. Gdr. Niels Andersen Vestergaard Afmærkn.: MS. 1889. I 1913 opstilledes (ved assistent, Kjær) en ny MS, da den tidligere MS var knækket. GI-pæl Høj, "Hovhøj", 20 x 3,5 m. Siden noget ujævn. Græsgroet i ager. MS mod V. GI-pæl ved fod mod NV.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Uspecificeret aktivitet - Viborg MuseumI forbindelse med anlæggelsen af Stenbjergvej lige syd for gravhøjen foretog Viborg Amts Vejvæsen en terrænregulering mellem vejen og højen, samt fyldte jord på de bevarede rester af højen. Tilsyneladende forsøgte man at reetablere højen, så den omtrentlig fik den størrelse, den havde ved herredsberejsningen i 1877.
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 4,2 x 25,0 x 25,0 m. Højen fremtræder væsentlig større end tidl. beskr. Det kan evt. skyldes, at der er gravet af omkring den, men det kan ikke afgøres. Den nederste del af siden har et skråt, retlinjet forløb, som virker unaturligt, specielt i S, hvor højden er 5,15 m. Iflg. oplysning fra naboen blev der i forbindelse med anlæggelsen af amtsvejen lagt jord på forneden. Dette forklarer den "forkerte" profil, men ikke den større højde. GI-pælen kunne ikke ses. Den angivne højde er målt i NØ. Bevoksning: 1983: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i ager.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links