Foto, detalje
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
130470
Sted- og lokalitetsnummer
110301-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/9 1914, gdr. Anders Jensen Dybdahl. Diplom Afmærkn.: MS 1915, ved oberstl. Lund. Høj, 4,10 x 24 m. Østre og vestre side med lille brink for- oven. Mindre afgravning ved nordre fod. Lyngklædt i plan- tage.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I toppen gammelt hul, 3 x 4 m., ca. 0,6 m. dybt. Sidernes overflade er ret ujævn. I S er slidt en sti til toppen. Flere steder ses friske indgravninger i siderne, foretaget af dyr, nærmest som påbegyndte rævegrave. Ved S-lige og Ø-lige højfod gamle cementstøtter fra bænke. Beliggende i plantage. Legeplads S for højen. "Dyreangrebene" bør stoppes, de er muligvis foretaget af hunde. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** Stor, smuk høj. Desværre ikke med udsigt p.g.a. beplantning omkring den. Bevoksning: 1983: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt høj i plantage. Bænk placeret uden for højfod på sydsiden. Sti på sydsiden tilgroet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links