Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270730
Sted- og lokalitetsnummer
170802-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Sandfeldgårde og Sandfeldbjerggård. "Hundehøj", 3 x 30 m. Midt på højen afgravet til fladt plateau rundt om høj- toppen; siderne ujævne og beplantet med gran og fyr. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Hundehøj". 2.5 x 16 M. Paa den affladede Top anbragt en Flagstang, 3 M. fra denne en Rundgang, 3 M. bred. Indenfor Gangen lynggroet, udenfor samme beplantet. I Aktieplantage. Bevoksning: 1990: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Hundehøj", 3 x 30 m. Midt på højen afgravet til fladt plateau rundt om højtoppen. Siderne ujævne og beplantet med gran og fyr. I plantage.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Hundehøj". Afgravet til fladt plateau ca. 2 m bredt, rundt om højtop, tilgroet. Ujævne, tilgroede sider bevokset med mos, lyng, revling, fyr- og løvkrat samt et lille grantræ. I plantage (ca.15 år gamle graner). Granplantage 2 m fra højfod i øst og syd og 7 m fra højfod i vest. Plantage markeret på M.B. og 4 cm-kort. Bevoksning: 1990: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj, 3 x 22 m. Deformeret top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links