Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270744
Sted- og lokalitetsnummer
170802-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Kathøj", 2,3 x 20 m. Fra S fører en sneglegang op til midt på højen; på toppen en granitpæl til flagstang og et par buske. På S-siden stensætning af ny dato, en art haveanlæg. Græsgroet i lille plantning. NMI: (Ingen flagstang nu).

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. "Kathøj". 2.3 x 16 M. I Toppen en Nedgravning, 3.5 M. i Tværmaal, 0.9 M. dyb, tilgroet. For mange Aar siden udgravet, fundet Sten, Ben og Bronze. Lynggroet. Ved Foden mod N. og Ø. et Læbælte. Bevoksning: 1990: Græs
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Kathøj", 2,3 x 20 m. Fra syd fører en sneglegang op til midt på højen. På toppen em granitpæl til flagstang (ingen flagstang nu) og et par buske. På sydsiden stensætning af ny dato, en art havenanlæg. Græsgroet i lille plantning.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Kathøj", fra S fører en stensat trappe op til højtop, sneglegang rundt om højfod, næsten til højtop, på S-siden er højfoden stensat, på top granitpæl til flagstang, flagstang fjernet, ca. 1 m. fra højfod en allé mod syd, 8 m. fra NØ-fod en dyb grusgrav (ej på m.b., afmærket på 4 cm.-kort), tilgroet, græsgroet i beplantning, frugtplantage ca. 27 m. SV for højfod, i forbindelse med have. Bevoksning: 1990: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumHøj, 2-3 x 22 m. Plyndret.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links