Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270747
Sted- og lokalitetsnummer
170802-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Lille Stendalshøj", 2 x 20 m. S-foden berørt af gammel grusgrav. Tværs gen- nem højen går i N-S en 6 m bred og 0,8 m dyb, tilgroet kløft. Højen iøvrigt uden beskadigelser. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. "Lille Stendalshøj". 18 M. i Tværmaal. Kun Højfoden staaende. Udgravet. Fundet 3 "Grave" og 2 Stk. Bronze, hver af Form og Længde som det øverste (Skaftet) af en Theske. (Indberetn. af 28/10 79). Disse atter nedlagte. Bevoksning: 1990: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Lille Stendalshøj", 2 x 20 m. Sydfoden berørt af gammel grusgrav. Tværs gennem højen går i N-S en 6 m bred og 0,8 dyb tilgroet kløft. Højen iøvrigt uden beskadigelser. Lynggroet i hede.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Lille Stendalhøj", gammel tilgroet grusgrav afskærer sydfod, på tværs af højen en tilgroet kløft 6 m. bred og 0,8 m. dyb i N-S, tilgroet lille grusgrav ved SØ-fod, bevokset med lyng, græs og fyrretræer, i gammel fyrreplantage. Bevoksning: 1990: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum2-3m x 22. Kløvet fra N-S i firant m krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links