Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
230417
Sted- og lokalitetsnummer
180810-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 17 m. Græsklædt i skellet mellem to agre. Et fyrrehegn går over højens S-side. Den S for dette liggende højfod er bortpløjet. N-foden er overpløjet. Selve højen er stærkt forgravet over hele overfladen. Den er dog endnu af ret betydelig omfang og centralgraven er rimeligvis bevaret. Matr.nr. 1b, Vind by: Høj i skel til matr.nr. 12a, Røjkær.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Sydlig højside afgravet. Nordlig højfod afpløjet i ager. Fyrrehegn fjernet. Større indgravning fra nord til højtop, ca. 1 m. dyb. Mindre hul i NV-fod. Rende ind i V-fod. Et mindre hul i NØ-side og et større hul i Ø-side. Dyregrav i sydside. Alt tilgroet med græs og løvkrat. Ellers bevokset med lyng of fyrrekrat. I skel mellem agre. Trerækket løvlæhegn (i mandshøjde) fra ca. 1978 har erstattet et ældre enrækket granhegn øst og vest for høj, indtil ca. 3 m. fra vestfod og 1 m. fra østfod. Hegnet slutter ca. 15 m. øst for højen, hvor det gamle granhegn er bevaret. Enrækket granhegn (ca. 10 år gl.) indtil ca. 13 m. fra SØ-lige højfod (i vinkel mod løvhegnet). Ejeroplysninger på berejserskema. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links