Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241018
Sted- og lokalitetsnummer
130301-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 16 m. Overfladen ujævn efter plantefurer og gamle gravninger. Fra den sydlige fod er gravet en 0,75 m dyb og 1 m bred grøft mod højens midte. Bevokset, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj på bakketop, med gl. granplantning på og omkring højen. Indgravning fra S mod centrum som beskrevet i fredningstekst. Højens position er i for for sig trykt på 4-cm kort, nemlig som toppunktet af den skovklædte bakke. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skov (hundeskov). Fundet som beskrevet - m. gammel indgravning fra syd. Bevokset med et stort egetræ, en masse forskellige løvtræer, lidt små nåletræer samt krat.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Plantningsfurerne er dog ikke særligt synlige mere. Højen er bevosket med en stor eg på toppen samt opvækst af små træer og buske bl.a. birk. Beliggende i privat skov.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links