Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
24107
Sted- og lokalitetsnummer
130301-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Øster Bording, matr.nr. 3e: Den nordlige trediedel af en høj, ca. 3 x 18 m. I top 1-1,5 m dyb sænkning. Siderne mod syd, vest og nordvest stejlt af- gravede. Lyngklædt. Hvinningdal, matr.nr. 8ax: Den sydøstlige trediedel af høj i skel til matr.nr. 3e af Øster Bording og matr. 2f af Overgård. Overgård, matr.nr. 2f: Den nordvestlige trediedel af høj i skel til matr.nr. 3e af Øster Bording og matr. 8ax af Hvinningdal.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gamle ind- og afgravninger synlige i top, og står som beskrevet i fredningstekst. Bevoksning: 1989: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. Meget ujævne sider især mod nord. Bevokset med forskellige slags løvtræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links