sf S
.
sf SØ
.
sf NØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28051
Sted- og lokalitetsnummer
180603-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Hvistelhøj", 1,5 x 14 m. Let furet af rævegrave. Lyng i hede. Meget smukt beliggende høj. (GI fikspunkt på top).

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,4 x 15,0 x 14,0 m. Meget ujævn og slidt overflade og sider, skyldes form. en uheldig kombination af vejr og vind, militære aktiviteter og alm. publikumsbesøg. Mest medtaget på N- og V-side. Der er også etableret en slags "rundkørsel" omkring højen, som slider af højfoden. Toppen slidt bar. Der må kunne lægges græstørv på de udsatte sider og toppen og kørslen omkring højene må kunne forhindres. Højen kaldes på kortene "Vistelhøj". Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** Meget flot beliggenhed med storslået udsigt mod Ø, V og N over Borris Hede. Hvis højen og dens omgivelser blev soigneret, ville den i knap så høj grad ligne noget, der er blevet tilovers ved grusgravning eller krigshandlinger. Ved Genbesigtigelse 3.11.81: "Vistelhøj". Højens ujævnheder fyldt og det meste af dens overflade tildækket af tilførte lyngtørv. Borristerrænets skovfoged, der er en kapacitet m.h.t. lyng, forsikrer, at lyngdækket vil være gendannet i løbet af få år. Major Clausen, Kommandantskabet, lovede at sikre, at der ikke fremover køres umiddelbart omkring højen. Dette sidste skal nok kontrolleres ved lejlighed. Bevoksning: 1980: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links