sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28059
Sted- og lokalitetsnummer
180111-165
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 8 m. Lynggroet i hede på rand af ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,0 x 14,0 x 12,0 m. Noget udfladet, dybt hjulspor henover højen i SØ/NV-lig retning, som har gravet sig ned i højsiderne, men ikke efterladt sig spor i toppen, nu næsten tilgroet. Ved NNV-højfod et rektangulært hul, 1 x 0,6 m. og ca. 0,3 m. dybt, nu næsten tilgroet. Bør nok afmærkes med et af de fine skilte, der står ved andre høje på Borrislejrens terræn. Major Clausen, uddannelsesofficer, Borrislejren, har lovet at sørge for afmærkning af højen. Ejeroplysning på skema. (Ganske stor forskel mellem nuværende mål og tidligere målangivelse). Ved genbesigtigelse 3.11.81: Højen udpeget for Major Clausen fra Kommandantskabet og Skovfoged Frydenlund, som varetager plejen af terræn. Man lovede at afmærke højen, men havde ikke midler til materialer før i 1982. SUA Bevoksning: 1980: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links