sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
28055
Sted- og lokalitetsnummer
180111-164
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 10 m. Lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 2,0 x 19,0 x 17,0 m. Smukt rundet form. Tilsyneladende uskadt, dog er siden mod S og SØ lidt ujævn. Højen afmærket med cementpæle rundt langs højfoden og rødt/hvidt metalskilt: "Fredet Oldtidsminde etc.". Udkigstårn og træskur anbragt ca. 35 m. N for højen og nedgravet anlæg med opklappelige skydeskiver yderligere nogle meter mod NØ. Her bagved har der indtil for nylig været en stor jordvold til opfangning af projektiler, denne er nu fjernet. Tårnet er opført for ca. 1/2 år siden, de andre anlæg har eksisteret i mange år (inf. fra Major Clausen). Ejeroplysning på skema. (Ganske stor forskel mellem nuværende mål og tidligere målangivelse). ** Seværdighedsforklaring ** Smuk høj i storslået terræn, del af højrække. Ved genbesigtigelse 3.11.81: Kommandantskabet har intet ønske om at fjerne udkigstårnet i 100 m.-zonen (eller træskuret nævnt i berejserkommentaren, som er hjemmeværnets). Vedlagt Kommandantskabets skrivelse (kopi) til kommunen i den anledning. SUA Senere tilføjelse: Sagen har været behandlet ved besigtigelse af Fredningsnævnet 6.4.82. Tårnet bliver stående (skuret og andetsteds nævnte dækningsgrav er opført - lovligt - i 50'erne). Bevoksning: 1980: Græs og Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links