Oversigt, set fra SV
.
Oversigt, set fra V
.
Oversigt, set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523615
Sted- og lokalitetsnummer
060403-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ibsker Høj, 1,5-2,0 x 15 m. Velbevaret. Træbevokset i Præstegaards- skoven.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille Gravhøi inde i Præstegaardens Skov. Bevoksning: 1986: Nålekrat/-træer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTræbevokset, velbevaret Høj i Præstegaardsskoven 15 m i Tvm. 1 1/2 - 2 m høj.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, ganske velbevaret. 2 x 18 m. En kunstig rævegrav er anlagt tværs gennem højen, der ses to gangudmundinger af cementrør støttet af granitkvadre i hhv. NV og SØ, samt kedelen dækket af tegl -og marksten i højens top, jfr. nedenstående skitse. Gangforløbet anes i højoverfladen. Graverens hustru oplyste, at rævegraven er anlagt af tidl. sognepræst Poul hviid i 1977, to år før hans afgang til andet embede i Sakskøbing. Forholdet er således forældet, men rævegraven bør fjernes ved 5. kontor. Bevoksning: 1986: Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links