Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300918
Sted- og lokalitetsnummer
170904-57
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. I top en større uregelmæssig nedgravning forår- saget af rævegrave. Sydsiden noget afgravet. Indhulning af siden mod vest. Flad afgravning nær top på siden mod øst. Bevokset med græs, lyng og lidt smågran og egepur. I skov.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSløifet rund Høi.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. I Top en større uregelmæssig Nedgravning forårsaget af Rævegrave. Sydsiden noget afgravet. Indhulning af Siden mod Vest. Flad Afgravning nør Top på Siden mod Øst. Bevokset med Græs, Lyng og lidt Smågran og Egepur. I Skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Beliggende i en tæt granplantage på områdets højeste kote. Bevokset med unggraner, græs og mos. I top større, uregelmæssig nedgravning fra en rævegrav. S-siden noget afgravet. Indhulning af siden mod V. Flad afgravning nær top mod Ø. På N-siden ses del af større granitsten, der kan være en del af konstruktionen. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Skov. Foto: S/H 01.16.79-SØ.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links