Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
310919
Sted- og lokalitetsnummer
170903-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/8 1922. Th. Hansen. Diplom Afmærkn.: MS 1922, Hans Kjær. Høj, "Kongshøj", 5 x 35 m. Toppen let affladet. Mod SSV fra fod til top en 0,75 m bred og 0,30 m dyb gang. Foden mod sydvest fladt afgravet. (Udgravningen mod SV synes fortsat i ny tid. Nuværende ejer fortalte, at der før hun overtog ejendommen var blevet gravet i højen, hun havde hørt rygter om hvem det kunne være, men vidste intet). - (Højen er så smuk, at udbedring af SV-beskadigelserne burde foretages.)

Undersøgelseshistorie

1922
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Kongshøj" 5 x 35 m. Toppen let affladet. Mod SSV fra Fod til Top en 0,75 m bred og 0,30 m dyb Gang. Foden mod Sydvest fladt Afgravet. (Udgravningen mod SV synes fortsat i ny Tid. Nuværende Ejer fortalte at der før hun overtog Ejendommen var blevet gravet i Højen, hun havde hørt Rygter om hvem det kunde være, men vidste intet.) (Højen er så smuk at Udbedring i hvert Fald af SV Beskadigelserne burde foretages.).
1958
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links