Høj 3505:13 fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350513
Sted- og lokalitetsnummer
190205-40
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,5 x 21 m . Sydlige fod og side er fladt afgravet. I Ø-siden findes uregelmæssige, overfladiske, tilgroede fordybninger. Siderne i V, N og S bevokset med krat og træer, ellers græs og lyng i ager. (Bænk - overfladisk anbragt - på top).

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHede- og Kratbevokset Gravhøi paa flad Mark, i det Hele taget velbevaret. Omtrent 10 Fod Høi.
1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3.50 M. h., 21 M. i Tværmaal. I Fod mod S. en udstrakt, overfladisk, utilgroet Afgravning, mod Ø. flere rundformede, overfladiske, tilgroede Gravninger. Siden mod Ø. Velbevaret. Nordre Højhalvdel bevokset med Egekrat, ellers er Højen lynggroet, i Hede.
1953
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 21 m. Sydlige fod og side er fladt afgravet. I østsiden findes uregelmæssige, overfladiske, tilgroede fordybninger. Siderne i vest, nord og syd bevokset med krat og træer, ellers græs og lyng i ager. (Bænk - overfladisk anbragt - på top).
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links