Oversigt - højen set fra Ø
.
Oversigt - højen set fra N
.
Oversigt - højen set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350721
Sted- og lokalitetsnummer
200106-58
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Københoved, art.4, kortbl.11, parcel 18. Nyberejst, men lokaliteten ikke fundet. Høj, 3 x 23 m. Flad sænkning i top. I sydsiden et hul, 0,7 x 3 m. Overfladen ellers ujævn. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 3 x 23 m. Et Par smaa flade Sænkninger i Toppen. O- verfladiske Ujævnheder rundt om paa Siderne. Iøvrigt velbevaret. Træbevokset i Skov.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 23 m. Flad sænkning i top. I sydsiden et hul, 0,7 x 3 m. Overfladen ellers ujævn. Træbevoxet i skov.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links