sf S
.
Oversigtsfoto sf Ø
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
210967
Sted- og lokalitetsnummer
130610-73
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Notering af tidligere C-høj beliggende i matr.skel med følgende fredningstekst: ******************************************^^^^^^^^^^^^^^ Høj, op til 1,5 m høj, diameter 11 x 14,5 m. Største længde i Ø-V. En gammel grusgrav har afpløjet den nordlige og østlige højfod. Flad top og gammel, tilvokset grøft gennem højtop og ned ad den sydlige højside, 0,8 m bred og ca. 0,5 m dyb. I højens nordkant et gammelt topkrater, ca. 1,5 x 2 m stort og indtil 0,8 m dybt.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 1,5 x 16 x 16 m. Upræcis afgrænsning. N-NØ-delen borte p.gr.a. grusgravning (gl.skade). Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links