Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
210958
Sted- og lokalitetsnummer
130610-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Urnegrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Katballe matr.nr., 2a. Træbevokset høj, "Rishøj", 21 x 2,75 m. Overfladen noget beskadiget. I øvrigt ret velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1942
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Privat udgravning - Viborg MuseumUrne med brændte ben "Fundet af Anders Sørensen (kaldet Anders Morten) i udkanten af en gravhøj Rishøj, Bisballevej i Lysgård. Ca. 1950.". Evt. den fredede gravhøj "Rishøj", Bisballevej i Lysgård. Ca. 1950.”.
1970
Genstand givet til museum - Viborg MuseumViborg Museum modtog mellem 1960 og 1970 en urne med brændte ben, der var fundet ca. 1950 af Anders Sørensen i gravhøjen ”Rishøj” ved Bisballevej i Lysgård sogn.
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, som måler 2 x 18 x 18 m. Rund og pæn. Hist og her hovedstoresten fremme i siderne. Ved højfoden hånd- til kropsstore marksten, særlig i SV. Noget præget af kreaturer, terrasering og en smule fodspor. Græsset dog stort set uskadt ** Seværdighedsforklaring ** Bevoksning med store ege giver stemningsfuldt indtryk. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Diverse sagsbehandling - Viborg MuseumRegistrering af genstande til Museernes Samlinger og anmeldelse af anlæg/fund til Fund og Fortidsminder. Fundet er henført til gravhøjen ud fra oplysningerne om højens navn og placering ved Bisballevej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Urnegrav

Urnegrav, begravelse, hvor de brændte skeletrester er nedlagt i en urne (lerkar). I forhistorisk tid blev urnegrave almindelige i Danmark fra midten af bronzealderen ca. 1100 f.v.t., da gravskikken gradvis ændrede sig fra jordfæste til ligbrænding i takt med udviklingen i det meste af Europa, se urnemarkskultur. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links