Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
210948
Sted- og lokalitetsnummer
130601-188
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenbygget grav, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest. Ødelagt ca. 1923 ved bortsprængning af stensat kammer i østparti. I midte en stor cementvandbeholder. NB: Tegning bag på kartotekskort, hvor beliggenhed er skitseret. Marsvinslund, matr.nr.1k: Højrest i skel til Almind sogn, Mostgård, matr. nr. 16.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 70 F. i Tværmaal, 8 F. høi, synes væsentlig at bestaa af Sten, et mindre Hul i Midten, ellers vel bevaret. Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. Ødelagt ca. 1923 ved bortsprængn. af stensat kammer i østparti. I midte stor cementvandbeholder.[[Frigivet]] Bevoksning: 1980: Græs og Løvkrat
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenbygget grav

Stenbyggede grave kendes fra alle oldtidens perioder, hvor de første blev opført, umiddelbart efter at indbyggerne gik fra at være jægere og samlere til at opdyrke jorden og holde husdyr. Navnlig de ældste stenbyggede grave, stendysserne og jættestuerne, fra yngre stenalder (ca. 4000-1700 f.v.t.) er karakteristiske i landskabet på grund af anvendelsen af tonstunge sten i konstruktionen, men stengravene findes i mange forskellige typer og variationer. Stenbyggede grave var også et udbredt fænomen i bronzealderen og jernalderen (ca. 1700 f.v.t.-1050 e.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links