Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380713
Sted- og lokalitetsnummer
200206-153
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skibelund, art.nr.28, k.bl.8, bd.I, bl.20, parc.13. Tingl.: 1/7 1926. Fredet under Geod.Inst. 1 m omkr. stenen. Forgravet, oprindelig anselig høj, indtil 3,7-4 m høj, 24-25 m i tværmål. Højens oprindelige overflade kun bevaret mod NØ, hvor G.I.-cementblok i toppen. Ca. den øverste halvdel af resten af højen er uregelmæssig afgravet, så højden her kun er 1,8-2,5 m. Ujævn udgravning ud gennem højsiden mod SØ. Bevokset med græs og lyng, i ager.

Undersøgelseshistorie

1927
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, hvor paa den danske Generalstab har anbragt en Pille og en Overbygning af Træ. Højen, som ligger paa en lille Bakke, har oprindelig været meget anselig, kan nu kun betegnes som fuldkommen ødelagt. Der er gravet en Grøft med en stor Udvidelse i Centret midt gennem den, saa at den danner en Ringvold. Det opr. Tværmaal var 20-25 m., Højde 3-4 m.
1938
Diverse råstofgravning - Haderslev Museum
1938
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1938
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHenstilling om at standse brydning af sten i højen. Kanten var rodet op, således at der gik en dyb grøft rundt om højen. Ejeren pålagdes at fylde grøften op igen.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidForgravet, oprindelig anselig høj, indtil 3,7-4 m høj, 24-25 m i diam. Højens oprindelige overflade kun bevaret mod NØ, hvor G.I.-cementblok i toppen. Ca. den øverste halvdel af resten af højen er uregelmæssig afgravet, så højden her kun er 1,8- 2,5 m. Ujævn udgravning ud gennem højsiden mod SØ. Bevokset med græs og lyng, i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links