Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290517
Sted- og lokalitetsnummer
180603-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 25 m. Lyng i plantage. 3 m vid sænkning i top, 0,5 m dyb. "Kighøj".

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I top et ca. 3 x 3 m. og ca. 0,7 m. dybt hul, heri rævegrav. Ca. midt på SV-siden en rektangulær sænkning, ca. 4 x 2 m. yngre end top-hullet, men som dette tilgroet. SØ-siden noget ujævn. Der vokser en del selvsåede fyrrebuske, ca. 0,5-1,0 m. høje, navnlig omkring og lige over højfoden. Disse bør fjernes snarest, da højen ellers om få år vil være "usynlig". Kaldet "Kighøj" på kortene. Ejeren har lovet, at han - som han gjorde det for 3-4 år siden - vil rydde fyrrebuskene væk. ** Seværdighedsforklaring ** Meget smuk og statelig høj i lysning ved skovvej i plantage. Bevoksning: 1980: Lyng og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links