Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290423
Sted- og lokalitetsnummer
180603-43
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Gravgenstand, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr. 2d, Grimlundgårde: Høj i skel til matr.nr. 1at, Hejbølgårde, Ølgod s. Høj, 1,5 x 20 m. Højmidten, hvor skellet står, er hullet, og det samme gælder nordsiden, der desuden er noget afgravet og udfladet. Græs- og lynggroet i sogne- og amtsskel.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.35 M. høj, Diam 20 M. I Toppens sydlige Del 3 Huller til Bunden, mod Nordvest et ældre Hul, hvori en Fyr, mod Nord er lille lynggroet Hul. Lynggroet i Hede. Der er fundet Ravperler og senere en Flintøkse. (Overført fra 190806, sbnr. 138) Bevoksning: 1982: Løvkrat og Nålekrat/-træer
1916
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i skel. Mål: 1,2 x 17,0 x 14,0 m. Top og N-side med sænkninger og gamle gravninger. S-siden pæn og regelmæssig. Pløjet noget oval efterhånden. Alle skader af ældre dato. Halvgammelt enkeltrækket læhegn (løvtræer) indtil ca. 15 m. fra N-lige højfod. Ikke værd at forfølge, kan være plantet før lovændringen. Ejeroplysning på skema. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links