oversigt, set fra øst
.
oversigt, set fra vest
.
010201-401
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292685
Sted- og lokalitetsnummer
010201-401
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, 1,2-14 m. Nedgravning 5-6 m i diameter og indtil 0.6 m dyb centralt i højen. Lige inden for randen af denne nedgravning er sat flere større tilhugne sten. Højen ligger monumentalt på skrænten ned mod Kignæs og er den vestligste af gruppen ved Frederikshøj.

Undersøgelseshistorie

2013
Museal rekognoscering - KulturstyrelsenRundhøj 1.2-14m. Nedgravning 5-6m i diameter og indtil 0.6m dyb centralt i højen. Lige inden for randen af denne nedgravning er sat flere større tilhugne sten. Højen ligger monumentalt på skrænten ned mod Kignæs og er den vestligste af gruppen ved Frederikshøj.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links