Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1611108
Sted- og lokalitetsnummer
120810-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 26/8 1936 Diplom Høj, "Kirkehøj", 4,45 x 24 m. Affladet, let indsunken top med fald mod sydvest, diam. 6,50 m. Sydvestsiden afgravet i fuld højde, med hulning ned ad midten. Mod øst-nordøst en 4 m bred, ca. 0,8 m dyb gravning fra top til fod. Østsiden fladt afgra- vet i halv højde. Noget ujævn overflade. Græsklædt, med nogle buske, i ager. 1 randsten mod nord-nordvest og 1 mod vest syn- lig.

Undersøgelseshistorie

1885
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1936
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1936
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumAnseelig, velbeliggende, græs- og kratbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links